Öğrenilmiş Çaresizlik!

Tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren Fenerbahçe futbol takımı ve buna karşın ‘O Sene Bu Sene mi?’ söylemlerinin 20 yıldır tekrarlandığı klasik bir sürecin sonucu yine değişmedi. Galatasaray maçlarında ki Kadıköy’ün büyülü atmosferi yine kendini gösterdi ve Fenerbahçe bu durumuna rağmen, üstelik 50 dakika 10 kişi oynamasına rağmen yine kaybetmedi. Bu ‘Öğrenilmiş Çaresizlik’ kuramı artık herkesin hafızasında yer edinirken, anlaşılan halen bunu öğrenemeyenler de mevcut.

Fenerbahçe derbi maçlarında camia olarak bambaşka bir kimliğe bürünürken, rakipleri de Fenerbahçe’ye karşı büyük bir stres içinde maçlara çıkıyor. Fenerbahçe bu sezon en kötü döneminde ezeli rakipleri ile oynadığı hiçbir maçı kaybetmezken, Türk Telekom’da 2-0 dan

2-2 ve Vodafone Park’da 3-0 dan 3-3 lük geri dönüşleri ile de bir iz bırakmıştı. Zaten Kadıköy’de rakiplerine uzun yıllardır psikolojik bir üstünlük sağlamış durumda olan Fenerbahçe, 20 yıllık bir Kadıköy efsanesi ile Galatasaray camiasının sinir katsayısını yıpratmış durumdadır.

Kadıköy’de ki Galatasaray maçlarında gerçekten bir büyü var, bu büyüyü yaratanda Fenerbahçe taraftarlarının ta kendisidir. Bu büyülü atmosferde, birçok farklı jenerasyon yer alarak tarihe de tanıklık etmişlerdir. Golü atan 1999 doğumlu Elif Elmas, Galatasaray’ın son Kadıköy galibiyetinde henüz yeni dünyaya gelmişti! 1999 yılı öncesinde de Galatasaray 7 yıl ligde Kadıköy’de galibiyet alamamıştı. Bu da ezeli rekabet açısından oldukça enteresan bir durum teşkil etmektedir.

Kadıköy’de beraberlik sonucunda kupa kazanılması konusuna gelince; FETÖ kumpası neticesinde kaos içerisinde olan, başkanı ve yöneticileri cezaevinde yer alan bir camiaya karşın, ille de kupa mı kaldıracağım diye diretmek, övünmekten ziyade utanılması gereken bir durumdur. Galatasaraylı futbolcuların efsaneler Can Bartu-Metin Oktay resimli tişörtleri ile maça çıkarak güzel bir hareket sergilediler. Ancak, bu hareketi kupa kazanıldığı süreçte sergileyemedikleri gibi, ‘Ebedi Dostluk’ kavramını da o süreçte zedelediler.

Fenerbahçe bu kötü geçen sezonu geride bırakarak, gelecek sene gerçek kimliğine bürünecektir. Ancak kabus gibi bir sezon bitme aşamasına gelmekle beraber, bu dönemde Fenerbahçe yine rakiplerinin kabusu olmayı başarmıştır. Dünyada değişmeyen tek şey değişimdir. Ancak değişmeyen bir şey vardır ki; o da Galatasaray’ın Kadıköy galibiyeti alamamasıdır!

Türk futbolu ve basketbolu ile Fenerbahçe’nin gerçek efsanelerinden Can Bartu’yu da rahmetle anıyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner42

banner43