Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, YDK toplantısında mali konular hakkında bilgi verdi..

Yüksek Divan Kurulu’nun (YDK) Ekim Ayı Olağan Toplantımızda, Kulübümüzün mali durumu hakkında üyelerimizi bilgilendiren ve sunum yapan Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik’in konuşması şu şekilde:

Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, YDK toplantısında mali konular hakkında bilgi verdi..

“Sayın Divan Kurulu Başkanım, çok değerli Başkan, değerli Yönetim Kurulu üyeleri, çok değerli Kongre Üyeleri ve bizleri ekrandan izleyen milyonlarca Fenerbahçe taraftarına selamlar olsun. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Çok değerli olan bu atmosferde Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımla beraber sizlerle birlikte burada olmaktan memnuniyet duyuyoruz.

2021 yılının ilk yarıyıl sonuçlarına dönük olarak neticeleri memnuniyetle paylaşacağım. İlk 6 aydaki performansı ortaya koyarken, aynı zamanda yılın sonunda hangi rakamlarla kapanışa geçeceğiz onlarla ilişkin özet olarak sizlerle bir takım tahminlerimi paylaşacağım.

Çok değerli üyeler. Ekonominin alfabesi şüphesiz rakamlardır. Ancak bugün bu salonda yer alan ve ekranları başında bizlerle beraber olan milyonlarca Fenerbahçeliyi bir arada tutan şeyin rakamlarla ifade edilemeyeceğini, tarif edilemeyeceğini çok iyi biliyorum. Bizi bir arada tutan esas şey bu sarı çubuklu sevda ve Fenerbahçe’ye olan tutkumuz. Fenerbahçeli olmanın ne kadar önemli olduğunu veya bunu güzel tariflerle anlatan binlerce deyişimiz var ama özellikle bugünkü atmosfere çok yakışacağını düşündüğüm birkaç maddeyi sizlerle paylaşmak isterim. Hakikaten Fenerbahçeli olmak iyi günde, kötü günde takımının arkasında dağ gibi dimdik olmaktır. Haksızlığa, adaletsizliğe kafa tutmaktır. Sizler gibi bir ömrü sarı-laciverte adamaktır. Fenerbahçeli olmak şüphesiz Atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda sonsuza dek ilerlemektir.

Fenerbahçe olarak çok kolay olmayan bir süreçten geçiyoruz. Bu zorlukları hep beraber yaşıyoruz. Bu zor süreçte emin olun Yönetim Kurulu olarak hep birlikte Fenerbahçemiz için en iyi olanı yapma gayreti ve uğraşı içerisinde günlere başlıyor ve günleri öyle kapatıyoruz. Sizlerin güveniyle yola çıktığımız, ilk günden beri olan destekleriniz ve dayanışma ruhu ile tüm zorlukları aşarak bugünlere geldiğimizi memnuniyetle paylaşıyorum. Bugün bütün amacımız bulunduğumuz her kulvarda en üst noktaya ulaşmak ve futbol başta olmak üzere rekabet ettiğimiz her alanda şampiyon olmaktır. Yolumuz zorluklarla da olsa şunun son derece farkındayız ki maksadın yüceliği yolun sıkıntısından belli olur.

Rakamlara geçeceğim ama günün ilk rakamı 6. Çünkü bugün 6 Kasım. 6 Kasım 2002 tarihinde hepinizin malumu 6.haftada oynadığımız lig maçında Galatasaray’ı 6-0 mağlup etmemizin 19.yıl dönümü. Ben de sizlerle ve ekran başındaki Fenerbahçelilerle bunu kutlamadan sözlerime başlayamazdım.

Çok değerli Kongre Üyeleri, eminim çok değerli Denetim Kurulu ilk 6 aylık sonuçlara dönük olarak kendi bütün tespitlerini paylaşacaklar. Benim sizlerle ağırlıklı paylaşmak istediğim tablolar ki 4 tablodan bahsediyorum. İlk tamamen konsolide sonuçları izah edeceğim çünkü konsolide sonuçlar günün sonu itibarıyla Fenerbahçe’nin toplam kendisini fazlasıyla ifade ettiği net tablolar. Bunların içerisinde Fenerbahçe Futbol A.Ş. var ve Fenerbahçe dernek var. Tabii ki derneğin içerisinde bütün iştiraklerimizin de içinde olduğu rakamlardan bahsediyorum.

İlk tabloda paylaşmak istediğim nokta, 30 haziran sonuçlarına göre bizim toplam borç yükümlülüğümüzün ne aşamaya geldiğini gösteren tablo. (Ekrana geliyor) İlk satırda yer alan kredilerimizin toplamında maalesef artış var. Yani aşağı yukarı 2.5 milyar TL gibi bir rakamdan 3.358 milyar TL’ye varan artıştan söz ediyoruz. Bunun temelde iki nedeni var. İlki zaten mevcut olan 31/12/2020’de devam etmiş olan yaklaşık 2.5 milyar TL’nin oluşturduğu faiz yükü ayrıca bütün kredilerin finansal yeni yapılanmayla beraber oluşturulan anlaşma çerçevesinde hem kullanmaktan doğru bulduğumuz hem de kullanmak zorunda kaldığımız bir kredi bloğu var.

Ticari borç yükümlülüklerine bakıldığı zaman 434 milyon TL’den 362 milyon TL’ye önemli bir azalma var. Biraz önceki cümlelerimde ifade ettiğim, alınan kredilerle vadeli borçlarımızı kapattığımız neticesinde oluşan bir düşmedir.

Ertelenmiş gelirlere bakıldığı zaman burada loca artışları, stat isim kullanım bedeli gibi bugüne dönme noktasına baktığımız zaman bazı kalemlerden kaynaklanan yine önemli bir azalmanın olduğu bir kalemden bahsediyoruz. Toplam borç ve yükümlülükler içerisinde…

Diğer kaleme baktığımız zaman ise borç ve yükümlülüklerde aşağı yukarı 1.3 milyar, 1.4 milyar civarında olan rakam ise yine burada da en önemde gelen kalemimiz sporcu ücretleri. Bunların toplamında ise aşağı yukarı 4.7 milyar TL’den toplam 5.4 milyar TL’ye gelen borç yükümlülükler noktası var ki, burada öz kaynaklar olarak birikmiş zararımız,  aşağı yukarı 3.5 milyar TL’ye gelmiştir. Pozitif kaynaklar ise 1.8 milyar TL olarak kapanmıştır. Ama toplam kaynaklar ve borç yükümlülükleri olarak bakıldığı zaman takriben 5.4 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmış vaziyette.

Sizinle şimdi konsolide bütçeyi paylaşıyorum. Aşağı yukarı Fenerbahçe toplam konsolide olarak biraz önce söylediğim gibi gerek Futbol A.Ş’de gerekse derneğe baktığınız zaman;

Gelirler, aşağı yukarı 36 milyon artışta. Yaklaşık %7’lik bir iyileşmeyle bütçelemiş olduğumuz rakamı %7 iyileşmeyle 602 milyon TL’ye getirdik. Yıl sonu itibariyle nereye gelirsiniz dediğiniz zaman da takriben 1.7 milyar TL’lik bir gelir rakamına ulaşmayı planlıyoruz.

Bu tamamen tahmin. Elimde bir data olmamasına rağmen Türk Spor Kulüpleri içerisinde bütün rekabet içerisinde olduğumuz kulüpler de başta olmak üzere böyle bir gelir rakamına ulaşılmadığını tahmin ediyorum, Fenerbahçe’nin dışında.

Giderlerimizde önemli bir tasarruf kalemi kaydetmiş vaziyetteyiz. Aşağı yukarı %9. 71 milyon TL’lik. Yani 690 milyon TL ile gider oluşturmuş vaziyetteyiz. Yıl sonunda nereye gelirsiniz diye bakıldığı zaman aşağı yukarı 1 milyar 596 milyon TL. Yani 1.6 milyar TL’lik yıl sonu giderine ulaşabiliriz gibi gözüküyor. Burada sadece iki satırı karşılaştırdığınız zaman gider ve gelirimiz arasında toplamda konsolide olarak, 100 milyon TL’lik pozitif bir netice almak mümkün. Ama bu gelir gider tablosunun alt kalemi ile ilgili bir durum değildir. Onun da altını çizmek istiyorum. Çünkü hala bizim finansman giderleri olarak baktığımız zaman takriben bütçeyle paralel olan 322 milyon TL faiz karşılığı ortaya konulan maalesef masanın üzerinde duran aşağı yukarı kredi faizlerinden oluşan bir giderimiz bulunmakta. Hatırlarsanız bir önceki sayfayı (ekrana gelen) aşağı yukarı 3.3 milyar TL’lik toplam kredi borcundan bahsediyoruz.

Vergi gideri son derece sembolik. Bu iştiraklerden gelen tablo. (Ekrana geliyor) Ve nihayetinde baktığımız zaman dönem kar-zararının konsolide olarak ifadesi aşağı yukarı 522 milyon TL’den 413 milyon TL’ye düşmüş vaziyette. Biraz önceki giderlerden ortaya konulan tasarruflar neticesinde. Bunun yıl sonu karşılığı ne olur diye sorduğunuz zaman takriben, tabiki kurlar değişken. Özellikle sporcu giderleri gibi Euro bazında önemli giderlerimiz var. Bunların getireceği kur farklarının ne olacağını şu anda kestirmek zor olmasına rağmen ben takriben yıl sonunda 650-700 Milyon TL aşağı yukarı maalesef negatifle kapanacak bir yıl sonu olduğunu burada görüyorum. Konsolide rakamlarımız içerisinde değerli hazirun, ‘Futbol A.Ş.’nin oluşturduğu yekün nedir?’ diye sorduğunuz zaman da aşağı yukarı gelirlerde %57, giderlerde %58, finansman giderlerinde %40, yani toplamda bu yükün %45’i Futbol A.Ş.’den gelmekte olduğunu sizlerle paylaşabilirim.

Tablonun sadece gelirler kısmına baktığımız zaman birkaç cümle de onunla ilgili söylemek isterim. Özellikle Sportif Gelirler Toplamı itibariyle bizim bütçemiz 479 olmasına rağmen aşağı yukarı 498 milyon TL ile kapanmış olan bir ilk yarıyıl var. Bu takriben 500 milyon TL civarına gelmekte. Bu da dediğim gibi diğer rekabet yaptığımız sportif kulüplerin son derece üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. Diğer faaliyet gelirlerine baktığınız zaman bunun önemli bir kısmının kur farkından geldiğini söyleyebilirim; 30 milyon TL veya üye gelirleri 10 milyon TL gibi bunlarla beraber toplam aşağı yukarı 602 milyon TL’lik toplam gelir ile kapanan bir ilk yarıyıl var. Bu 602 milyon, yıl sonu itibariyle takriben 1.7 milyar TL’ye yaklaşacak gibi gözüküyor. Müthiş bir geometrik artış var diyebilirsiniz. Tabii ki bir kısmı Burak Bey’in de söylediği gibi Paribu’nun hasılatı da aşağı yukarı tabii ki ikinci yarıyıl  devreye gireceği için bunu rahatlıkla söyleyebilirim; 1.7 milyar TL’lik aşağı yukarı gerçekleşme tutarı da geriye baktığımız zaman yani önümüzdeki 2 ay değil de geriye baktığımız zaman geçirdiğimiz 3 ayın da çok seri bakışından kaynaklandığını söyleyebilirim. Bu haberin iyi kısmıydı.

Gider kısmına baktığımız zaman, iki önceki tabloda da ifade ettim: aşağı yukarı 690 milyon TL’lik bir giderimiz var. Bunun başlıcalarına bakıldığı zaman giderlerde sporcu ve teknik kadro aşağı yukarı, %9’luk bir tasarrufla burada iyi haber, bütçenin altına inmiş vaziyette. Bunun haricindeki rakamlar da yine kendi içerisinde izleyeceğiniz üzere tabloda diğer satır olarak yer alan 82 milyon TL’lik giderin de 75 milyon TL’si, maalesef kur farkından kaynaklanmakta. Yine biraz önce de söylediğimiz gibi yıl sonunda 690 milyon TL’nin takriben 1.6 milyar Restbet TL’ye tekabül edeceğini veya gideceğini düşünüyoruz. Yani 1.7 milyar gelirimiz var; 1.6 milyar da giderimiz var. Değerli hazirun, bu iki rakam sizlere çok şey ifade edebilir.

Son olarak Finansal Yeniden Yapılandırma her ne kadar bilinen bir bilgi olmasına rağmen hem hatırlatmak hem de tekrardan gelinen noktayı canlı tutmak için sizlerle paylaşmak istiyorum: Hatırlarsanız 10 Haziran 2021, hemen geçtiğimiz aylarda imzaladık. Karşıda konsorsiyum olarak Ziraat Bankası, DenizBank, Halk Bankası ve Yapı Kredi bankalarından oluşan bir konsorsiyumda bu sözleşmeyi imzaladık. Bu bizim için geçici ama önemli bir soluk alma süreci de yaşattı. Bu çerçevede ne oldu derseniz? İşte kamuoyunda çok bilinen bir noktaya değinelim: 2+7 yıl yani 2 yıl kısmen biraz daha rahat, ancak rahat kelimesinin neyden oluştuğunu söyleyeceğim. Tabii bu anlamda çok arzu ettiğimiz, hedeflediğimiz bir yapılanma, yapılandırma olmamasına rağmen yine de aşağı yukarı bizi bir miktar rahatlatması açısından ileriye dönük olarak tedbirlerimizin veya uğraşlarımızın daha iyi gerçekleşecek olması açısından değerli bir yapılandırma. Ben, şunun da altını çizmek istiyorum; diğer spor kulüplerinin de bu yapılandırma çerçevesi dahilinde Fenerbahçe’nin özellikle Sevgili Başkanımız Ali Koç başta olmak üzere, arkadaşlarımızın bu noktaya kadar bu yapılandırmayı kulüplerin kısmen veya bir miktar lehlerine olması için yoğun çabalarından dolayı diğer kulüplerin takdir etmelerini, şükran ve minnetlerini paylaştıklarını hissediyorum diye düşünüyorum. Bu noktadan bakıldığı zaman bu yapılandırmanın 2021-2022 sezonunda faiz ve anapara ödemesini yapmıyor olacağız. Yani 2022 Ağustos sezonuna geldiğimiz zaman rölatifli daha rahat bir süreç yaşıyoruz. Ancak 2022-2023 sezonunda ise yani bir sonraki sezonda ise anaparayı ödemiyoruz ama faizleri ödemeye başladığımız bir süreç olacak. Bir müddet sonra gerçekten tekrardan sıkıntılı günlere döneceğiz. Ama bu yapılandırmanın önemli olan şu noktalarını da paylaşmak isterim: Özellikle kur ve likitide riskini önemli bir ölçüde bertaraf ettiğimizi söyleyebilirim. Ayrıca yapılandırma çerçevesi dahilinde grubun özellikle kısa vadeli borçlarını ödeyebilmeleri için kredi veren bu konsorsiyum tarafından da ilave kredi limitleri tanımlanmıştır. Bu tanımlanan kredi limitlerini biz kullandık. Bu kullanmayla beraber ilk sayfada görmüş olduğunuz bir miktar kredi faizlerinin artışı gerçekleşmişti. Ama bunun en önemli noktası olarak konsorsiyumdan alınan bu kaynakla beraber vadesi geçmiş özellikle sporcu borçlarımız, bütün tedarikçiler tamamıyla sıfırlanmış oldu. Sonuç olarak yapılandırma 2 yıl anaparası ödemesiz toplam 9 yıl vadeden oluşmaktadır. Zor olan bir süreç var. Ama zorlukların altından kalkmak da sizlerin ve bizlerin ana görevlerinin başında. Bu konudaki motivasyonumuzun da tam olduğunu memnuniyetle söyleyebiliriz. Herkese güzel bir divan toplantısı dilerim.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner42

banner43