Başkanımız Ali Koç, Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulundu

Bugün düzenlenen Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından Başkanımız Ali Koç, Fenerbahçe TV’ye açıklamalar yaptı.

Başkanımız Ali Koç, Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulundu

Başkanımız şöyle konuştu:
  
“Öncelikle faydalı bir toplantı oldu. Önemli, yapısal, hepimizi ilgilendiren konularda şeffaf, açık, net samimi görüşler, tartışmalar, değerlendirmeler yapıldı. Pek çok konuda ortak noktaya gelindi. Bu çok çok önemli. Ben Fenerbahçe’ye başkan olarak geldiğimden beri diyorum ki, ‘Sorunlarımız, çıkarlarımız ortak. Sahada kora kor mücadele, onun dışında da, ortak konularda beraber hareket etmemiz lazım’ Bunun her geçen gün daha çok yaşandığı, bu birlik ve beraberliğin, asgari müşterekte buluşmanın daha fazla yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Tabii pandemi dönemi de sorunları daha da artırarak üzerimize geliyor. Bunlar çerçevesinde çok güzel değerlendirmeler yaptık. Ben başta Mehmet Sepil’e, Hasan Çavuşoğlu’na, Mecnun Otyakmaz’a teşekkür ediyorum çünkü Kulüpler Birliği’ni çok güzel idare ediyorlar. Tabii ki görüş ayrılıkları, farklı görüşler, duruşlar olabiliyor ama asgari müşterek noktasında buluşabiliyoruz. Türk futbolunun geleceği için bu çok önemli.
 
Bu yıl ligden düşme olmamasına destek veriyoruz
 
Konuştuğumuz konulara gelince bunların başında en önemli konu ligden düşmenin kalkmasıydı. Biz Fenerbahçe olarak zaten başından beri bu senenin özelliğini de gözeterek destek veriyoruz. Neden? Çünkü pek çok kulüp oyuncularını kaybetmek zorunda kaldı. Bir sürü Anadolu kulübünde –gazetelere pek yansımıyor- birçok oyuncu pandemiyi mazeret göstererek ayrıldı. Sıkıntılı bir dönemdi. Ligi oynadık. Burada da yeri geldiği zaman tenkit edebileceğiz, yeri geldiği zaman da hakkını vermeliyiz. Federasyon da oynatma yanındaydı. Çok şükür ligi covid konusunda kazasız belasız atlattık. Tabii uzun süre top oynamamanın getirdiği pek çok sakatlığı yaşadık ama ligimizi bitirdik. Şimdi ligden düşmeme, ligde kalma… Ne demek? 21 takım ekstra haftalar getiriyor. Takvimin düzenlenmesi lazım. Bununla beraber doğal olarak bazı kulüplerimiz, gelir kaybının engellenmesine yönelik adımlar atılmasını ifade ettiler. Bu güzel bir durumdu.
 
Yabancı oyuncu kuralının bundan sonraki sezon uygulanması yönünde ortak bir karar çıktı
 
Yabancı sayısıyla ilgili demin de başkanımızın (Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil) ifade ettiği gibi görüşler oldu. Genelde yabancı sayısında inme konusunda olumlu bakışlar var ama bununla beraber bunun kulüplerle istişare edilmeden bu kadar alelaceleye getirilmesi… Federasyonun istişare dediği; bir kağıt yolluyorlar, o kağıtta ki kutuları dolduruyorsun, onu istişare sayıyorlar. Ama ortak bir karar çıktı ki, hem transfere hem yeni sezonun açılmasına bu kadar kısa süre kala doğru dürüst istişare yapılmamasından dolayı hep beraber en iyi tabloyu çıkaralım ve bu sezon değil bundan sonraki sezon uygulansın. Fenerbahçe olarak bizi çok etkilemiyor ama biliyorum ki bir sürü takımın, rakiplerimizin gerek kiralık oyuncuları gerek mevcut kadrodaki oyuncularıyla bir sıkıntıları oluyor. Bunu eritmek zaman alacak. Biz de dolayısıyla bu yönde takımların ihtiyaçları doğrultusunda görüş belirttik. Bu doğal olarak herkesi etkiliyor. Böyle oldu bittiye gelen bir kararla kulüplerin pazarlık gücünü zayıflatıyor gerek gidecek, gerek kalacak gerek kiralık oyuncularla. Onunla ilgili bir görüş belirtildi. Mümkünse biraz daha istişare edip bir sonraki sezon olmasıyla ilgili.
 
 

Rezerv lig, Fenerbahçe olarak çok yakinen takip ettiğimiz bir konu
 
Rezerv ligle ilgili bir görüş belirtildi. Bu bizim Fenerbahçe olarak çok yakinen takip ettiğimiz bir konu. İlk 2018-19 sezonunda bu karar verildiğinden beri federasyona gittik geldik ne yapabiliriz diye istişare ettik. Biz bu kararın geçen sezon çıkmasını bekliyorduk, geçen sezon çıkmadı bu sezon yine son dakikaya bırakıldı. Gelişmeler ne aşamada onu da bilmiyoruz ama başkanımızın da ifade ettiği gibi üçüncü ligde mücadele etmek isteyen kulüplere –bazı kulüpler istiyor, bazı kulüpler istemiyor- doğru bir ortamın sağlanması ve gençlerin kendi aralarında değil, kendilerinden büyüklerle de rekabet edebileceği ortamın sağlanması ki öz kaynaktan, altyapılardan oyuncu yetişsin. Öz kaynaktan oyuncu yetiştirme konusu kendiliğinden oluşmuyor, yabancı sayısını indirerek oluşmuyor. Arkasında pek çok yapısal unsur var. Onlardan bir tanesi de bu ligin olması. Başka şeyler de var tabii tesisleşme gibi. Onun üzerine istişare ettik.

Yayıncı kuruluşun indirim talebinin bizler tarafından kabul edilmesi söz konusu değil
 
Giderek büyüyen yayıncı kuruluş sıkıntımız var. Buradaki esas rahatsızlık veren kulüplere bu kadar önemli bir sürecin tartışmalarına pazarlık aşamasına devre dışı kalmamız. Bundan sonra hep beraber istişare edeceğiz, müzakere edeceğiz denmesine rağmen 3 gün sonra yapılan toplantıda devre dışı bırakılmamız bizi, kulüpleri ciddi anlamda rahatsız ediyor. Bununla beraber yayıncı kuruluşun ciddi bir indirim talebi var ki bizler tarafından kabul edilmesi söz konusu değil böyle bir şeyin. Önümüzdeki sezon için, pandemiyle ilgili demiyorum. Bir de pandemi indirimi var. Bunlar aralarında müzakere ediyorlar. Yayıncı Vevobahis kuruluş bir teklifle geliyor, federasyon karşı bir teklif veriyor ama arada bu sektörün en önemli paydaşları olan kulüplerle istişare edilmiyor. Zaman zaman bilgilendirme yapılıyor. Hatırlayın geçen sene indirim istendiği zaman ne oldu? Kulüpler Birliği’ne gelindi, oturuldu, herkesten imza istendi. İşlerine geldiği zaman sürece sokuluyoruz, işlerine gelmediği zaman sokulmuyoruz. Dolayısıyla yayıncı kuruluş konusu bir sıkıntı olarak devam ediyor.
 
Bir de harcama limitleri konusu var. Harcama limitleri konusunda bütün kulüpler mart ayından beri önerilerini… Harcama limiti dediğiniz zaman herkes yüzde 30, 15 diye bakıyor ama arkasında bir sürü başka madde de var; faizler ne olacak, minimum harcama limiti ne olacak vesaire gibi. Anapara nasıl hesaplanacak? Bence yapısal olarak sıkıntısı var. Biz 1 senedir sıkıntı olduğunu söylüyoruz. Bununla ilgili de kulüpler olarak federasyonu ziyaret etmeye karar verdik çünkü burada da asgari müşterekte buluşma var.
 

Aslında 17, 18 takım bir sürü konuda hem fikir. Zaman zaman bir takımın farklı bir görüşü olabiliyor ama 17 takım öyle istiyor. Hal böyleyken, paydaşların talebi bu yöndeyken federasyonun dinlemesi lazım. Yayıncı kuruluşla belki hukuken muhatap federasyon ama sonuçta en çok kulüpleri ilgilendiriyor. Sonuna kadar dinlemek durumunda. Kulüplerin sıkıntılarına, sorunlarına çözüm bulma konusunda yardımcı olmalı; bu gerek devlette olur, gerek futbolla ilgili konular olur, gerek yurt dışı ile ilgili konular olur. Ama federasyon şöyle bir yöntem seçmiş; ‘siz zaten hem fikir olamıyorsunuz o yüzden biz bildiğimizi yapacağız’ ama hem fikir olduğumuz konularda da bildiklerini yapıyorlar. Mesela yayıncı kuruluş konusunda olduğu gibi.
 
Dolayısıyla burada 4-5 önemli madde de etraflıca, şeffaf bir şekilde tartıştık, değerlendirmeler yaptık. Ortak bulduğumuz noktaları da sizlere açıkladık. Ben bu toplantıyı çok faydalı görüyorum. İnşallah bu gibi toplantılar sık sık olur ki Türk futboluna daha iyi bir ortam, ekonomik açıdan katma değer sağlayacak fikirler, öneriler, uygulamalar geliştirebiliriz. Demin de dediğim gibi, ‘Sorunlarımız ortak, çıkarlarımız ortak, sahada rekabet, saha dışında omuz omuza verip beraber sorunlarımızı giderme konusunda pozisyon alma. O açıdan çok önemli bir toplantı oldu.
 
Bu vesileyle herhalde bayramdan önce bir daha çıkmam Fenerbahçe TV’ye. Herkesin Kurban Bayramı’nı şimdiden kutluyorum. Sağlıklı, huzurlu, neşe içinde herkese nice bayramlar diliyorum.”
 
Başkanımız Ali Koç, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Yeni sezon yapılanmasıyla ilgili soruya Başkanımız, “Sezon yeni bitti. Bizim için bitti ama yarın da bir kupa maçı var. Bayram sonrası ayın 4’ünde, 5’inde her şeyi açıklayacağız. O yüzden sizlerin ve camiamızın biraz daha sabretmesini rica ederim.” diye cevap verdi.
 
Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil’in başkanlıktan ayrılacağı yönündeki haberlere ilişkin soruysa Başkanımız, “İsmimin geçtiğini ilk defa sizden duyuyorum. İnşallah başkan ayrılmaz. Kulüpler Birliği başkanlığı yapmak kolay değil, zor iş. Herkesin hassasiyetlerini, taleplerini, arzularını dengelemek gerekiyor. Bu da kolay bir iş değil. Sandığınız gibi haftada 1, 2 gün ayrılacak bir iş değil. 7-24. Hatta bu dönemde vakit ayırmanız gereken bir iş. Başkanımız zaten İzmir’de oturuyor. Bu süreçte çok büyük fedakarlık gösterdi. Onun hayata pozitif bakış açısını, olumlu yaklaşımlarını da bu süreçte çok değerli buluyorum. Çok faydasını gördük. İnşallah devam eder.” şeklinde yanıtladı.
 
Son olarak ligde 20 takım olmasıyla ilgili görüş belirten Başkanımız Ali Koç, “Görüşümü belirteyim; olumlu. Futbol ekonomisi açısından olumlu. Pek çok ülkede 20 takım var. Bizde niye olmasın? Olabilir. Önümüzdeki sezon en önemli konu sıkıştırılmış takvim olacak. Olabilir mi? Bize göre olabilir. Zor olacak ama olabilir. İkinci konu da, tabii bazı kulüplerin pasta 18’den 21’e döneceği için bazı maddi kayıpları olabilir. Bunun da kolaylıkla telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Bu sezonun özelinde de demin ifade ettiğim gibi ligden düşmenin kalkmasını Fenerbahçe Spor Kulübü olarak destekliyoruz.” dedi. KAYNAK: FB

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner42

banner43