Başkanımız Ali Koç’tan açıklamalar

Başkanımız Ali Koç, Kulüpler Birliği Vakfı'nın bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başkanımız Ali Koç’tan açıklamalar

Başkanımız Ali Koç’un açıklamaları şu şekilde:
 
“Yeni yönetimimiz hayırlı uğurlu olsun. Mehmet başkana, Mecnun başkana ve Hasan başkana bu sorumluluğu aldıkları için teşekkür ediyoruz. Şu an Türk futbolunun içinde bulunduğu durum açısından bakarsak bu dönemin Kulüpler Birliği’ne çok büyük vazifeler, sorumluluklar düşüyor.
 
Hem ligimizi, marka değerini, hep konuştuğumuz şeyleri geliştirmek, iyileştirmek, daha iyi bir noktaya getirmek adına hem de aynı zamanda federasyonla olan ilişkilerin de çok daha sağlıklı bir noktaya gelmesi açısından Kulüpler Birliği’nin mevcut yönetimine çok büyük görevler düşüyor.
 
Şunu tekrar söylemek istiyorum: Süper Lig’de artısı eksisi neyse, yaratılan değer neyse, iyisiyle kötüsüyle, olumlusuyla olumsuzuyla tüm riski alan kulüplerdir, yatırımları yapan kulüplerdir, transferleri yapan –doğru veya yanlış- kulüplerdir, seyirciyle muhatap olan kulüplerdir, medyayla muhatap olan kulüplerdir. Dolayısıyla bu değerin gerçek sahibi kulüplerdir. Belki şu an ülkemizde Avrupa’da olan sistem yok. Nedir o sistem? Kulüplerin sahip olduğu birlik sistemi yok. Ama ivedilikle, adım adım sağlıklı modelleri de Türkiye’ye kurgulayarak, uyarlayarak –çünkü tekerleği yeniden icat etmemize gerek yok, sağlıklı modeller ortada- kulüplerin artık değerleri daha çok kendilerinin yönetebileceği bir konuma er ya da geç gelinmelidir. O yolculuk çok kısa bir yolculuk değil ama çok uzun da bir yolculuk değil. Adım adım buraya gidilecek tohumları atmamız lazım.
 
Hayırlı uğurlu olsun, sizlere de teşekkür ediyorum. Konuşmak istediğim başka bir mevzu var. Bu mevzuyu da tane tane anlatmak istiyorum. Bunu yayınlayacak kuruluşlar olacaktır, yayınlamayacak kuruluşlar olacaktır. Yayınlayanlara şimdiden teşekkür ediyorum, yayınlamayanların da canı sağ olsun ama iletişim çağındayız, bilgi çağındayız. Er ya da geç bu bilgiler insanlara bir şekilde ulaşıyor.
 
Biliyorsunuz pazar akşamı Kayserispor’la bir maçımız vardı. Şimdi ifade edeceklerim de kesinlikle Kayserispor’un 3 puanına gölge getirmesin ama bizim açımızdan bayağı yoğun tartışmalar, hakem kararlarıyla ilgili değerlendirmeler, görüşler devam ediyor. Bunlar oldu. Şunu tekrar söylemek istiyorum ve bunu özellikle kendi kulübümüzün taraftarlarına da ifade etmek istiyorum; biz sıcağı sıcağına henüz durumu hazmetmeden adrenalin, duygusallık yüksek bir ortamda açıklama yapmıyoruz, kanal kanal gezmiyoruz. Biz daha aklıselim davranabilmek için, taşıdığımızın sorumlulukların bilincinde tartışmalı bir konuda açıklama yapacaksak; tüm pozisyonları, yazılanları, çizilenleri, söylenenleri değerlendirip bir açıklama yapma tarzını benimsemişiz, geldiğimizden beri de böyleyiz. Zaman zaman kendi taraftarlarımız da tenkit edebiliri ama doğru yolun bu olduğunu, bu sorumluluğun bunu gerektirdiğini ve Fenerbahçe’ye de yakışanın bu olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla biz her zaman olduğu gibi açıklamamızı maç gecesi sıcağı sıcağına yapmadık, kanalları gezmedik.
 

Şu geldiğimiz noktada dün bir açıklamamız var. Bu açıklamayı yaparken de hiçbir kulübü, hiçbir kimseyi hedef almamaya da özen gösterdik. Yalnız bugün birazcık daha bu konuya açıklık getirme ihtiyacı duyuyorum. Bizim açımızdan bir gün önce rakibimiz Trabzonspor’un Göztepe’yle bir maçı vardı. Bu maçla ilgili verilen hakem kararları, hatta hakem hataları iddiaları tartışılırken, değerlendirilirken ne yazık ki bir kanal, bu kanalın spor müdürü ve bir hakem eskisi bu maçta yaşananları sanki ligimiz dizayn ediliyor, işler organize ediliyor tarzında açıklamalarda bulunuldu. Hatta bir adım öteye gidildi, bu açıklamalar Fenerbahçe’yle bağdaştırıldı hatta bir adım daha öteye gidip konu benim şahsıma kadar getirildi. Neymiş? Fenerbahçe kollanıyormuş, lig dizayn ediliyormuş vs… Aslında bunun ana amacı hakemleri ve MHK’yi etkilemekti. Ertesi gün bizim maçımız vardı. O sabah öğlene doğru hocamızı aradım. Ersun hocaya, ‘Dün yapılan tartışmalar, bilhassa değerlendirmeler bu kanalda bu kişiler tarafından… Bunun altında bir amaç var. Ne olur çocuklara söyle dikkat etsinler, kart almamaya özen göstersinler, ben bu maçın gidişatından, hakeminden son derece endişeliyim.’ dedim. Tabii korktuğumuz başımıza geldi. Yani yapmak istedikleri etkiyi gayet güzel yaptılar. Bizim açımızdan garip bir maç oldu. Tabii golleri atacaksın, yakaladığın pozisyonları bitireceksin, hakem kararlarına da kalmayacaksın. Ama bizim gol yollarındaki talihsizliğimiz hatta beceriksizliğimiz bu şekilde bir hakem yönetimini haklı kılamaz. Biz başarılı olduklarını düşünüyoruz. Bizim açımızdan ne oldu? Verilmeyen iki hatta üç penaltımız. Bir tanesi %100, bir tanesi %100’e yakın, öbürü tartışılır. Bizim golümüzden önce net %100 faul. Hiçbir pozisyonda VAR’a gidilmemesi. Biliyorsunuz bu VAR’ın altyapısını kulüpler ödedi. Ciddi yatırımlar yapıldı. Kullanılmayacaksa niye VAR var. İlk 5 hafta çok gidildi, son 5 hafta hiç gidilmiyor. Sert bir maçtı. Rakibimizin 86. dakikaya kadar hiç kart görmemesi. Son olarak kendi aleyhimize veya kendi lehimize yapılan bir hata diyelim; kalecimiz Altay’ın pozisyonunun cezalandırılmaması. Belki bu da bir suçluluk psikolojisidir ama neresinden bakarsanız bakın çorba bir maç oldu.
 
Peki, lig dizayn ediliyor, örgütlü işler var diyen arkadaşlar ne oldu? Neden iddialarını somut gerçeklerle, gerekçelerle ispatlamadılar? Somut bilgiler vererek kim dizayn ediyormuş? Kim organize ediyormuş? Neden bunlara girmediler? Ertesi gün bu arkadaşlar sus pus oldular. Neden sus pus oldu bu arkadaşlar; çünkü Fenerbahçe 3 puan alamadı, lider olamadı, arayı açamadı. Dolayısıyla ligimiz Kaçak Bahis birden bire çok daha temiz bir hale gelmiş bulundu. Dolayısıyla bizim yaptığımız açıklamaya çok dikkat etmenizi rica ediyorum. Biz, hiçbir takımı hedef almıyoruz, ama diyoruz ki; artık bu sorumsuzluğun bir son bulması lazım, ilgili mercilerin 6222’den savcılarımızın, Türkiye Futbol Federasyonu’nun harekete geçmesi gerektiğini söylüyoruz.  Zaten başından beri Türk futbolunun temizlenmesi gerektiğini savunan bir duruşla buraya geldik ve halen aynı noktadayız. Federasyonumuzun her zaman son durak olduğunu, artık federasyonumuzun başarılı olması gerektiğini ve bunun için de elimizden ne geliyorsa yapacağımızı ifade ettik.  Biz en başta ne diyorsak aynı şeyleri söylüyoruz. Ancak bugün insanları kutuplaştıran, birbirine düşman eden, nefret tohumları eken ve ayrıştıran bazı medya mensuplarının yaptığına çok dikkat etmek lazım. İnsanlar sosyal medyada birbirlerine giriyorlar ve yarın öbür gün bu etki tribünlere, sokaklara yansıyacak. Olan bireylere, taraftarlara olacak. Ama bu insanlar yaptıklarıyla kalacak. Futbola ne gibi bir katkıları var, hiçbir zaman sorgulanmayacak, verdiği zararlar da verdikleri gibi kalacak. O yüzden biz Türk adaletine güvenerek bu ortamı yaratan insanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Kabul edilir ya da edilmez, zaman gösterecek ama biz bunu Fenerbahçe Spor Kulübü’nün sorumluluğu olarak görüyoruz. Ve elimizden geldiği kadar bu gibi şahısların üstüne gideceğiz. 6222 sinekleri öldürmek için değil, bataklığı kurutmak için kullanılırsak ancak Türk futboluna fayda sağlar. Bu doğrultuda da biz üstümüze düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Henüz sadece 10 hafta oynandı, köprünün altından çok sular akacak ama bu geldiğimiz 10 haftada tüm kulüplerin yaptığı şikayetleri değerlendirirsek hepimizin bir silkelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Kulüpler birliğimizin yeni yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcıları da hayırlı uğurlu olsun. Çok teşekkür ederim.”
 

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkanımız Ali Koç, şu ifadeleri kullandı:
 
“Bugünkü toplantıda hakemlerle ilgili hiçbir şey konuşulmadı. Ben geçtiğimiz hafta perşembe günü iddiamı gündeme getirdim. Bir kez daha gündeme getirmek istiyorum. Daha doğrusu iddia değil de öneri diyebilirim: Her devre, her kulübün ikişer hakkı olmalı, voleybol ve teniste olduğu gibi bu şekilde hakemlerle iki kere düşünmeli gidip gitmemeyi. MHK’nin açıklamasını yeterli bulmuyorum, yaşananları açıklamak açısından ama her kulübün ikişer hakkı olursa bence daha adil bir şekilde teknoloji kullanılır. Teknolojiye inanan bir kulübüz, inanan bir başkanım ama teknolojiyi kullanan insanlara da inanabilmemiz lazım, teknolojinin faydalarından, nimetlerinden yararlanabilmek için.”
 
“Üzücü bir tespit oldu diyelim. Kasti demek istemiyorum, tesadüf hiç demek istemiyorum. Ama üzücü bir tespit olarak bunu alalım.  Çünkü geçen yıl da söylediğimiz zaman hakemlere mesaj vermenin yöntemleri var. Bunlardan bir tanesi de atama şekilleri. ‘Burada böyle yapıldı’ demiyorum. Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi kazandığımız haftanın hakemleri bir sonraki hafta veya bir iki hafta maç alamıyorlar, ama puan kaybettiğimiz maçlarda görev alınmış. Bunda art niyetli düşünmek gerekirse bir sonuca varabilirsin. Amma velakin biz yine adalete, haklı rekabetin ihtiyaçlarına ve bunun er ya da geç bir şekilde Türkiye’de sağlanacağına inanmak istiyoruz. İnanmazsak, kitleler buna inanmazsa zaten çok kaotik bir durumla karşı karşıya kalırız. Bence hiç alakası olmayan bir şekilde 21 Mayıs’taki açıklamayı gündeme getirdiniz. Sizin açınızdan değil, sunuculardan bir tanesi gündeme getirdi. Orada ne dedim; hakem hatalarının çok sık olduğunu ama sezon sonuna doğru sıklaştığını ifade ettim. Bu tespite katılıyor musun? Katılıyorsun ve insanların gönlünde, akıllarında, zihinlerinde Türkiye’de oynanan futbolun ne şartlarda oynandığını, adil şartlarda sonuçların belirlendiğini, mümkün olan en adil şartlarda düşünmesi futbolun hayrınadır. Ne yazık ki geçen sene bunu bize düşündürtmeyecek şartlar, ortamlar geliştiği için ben o konuda bir yorumda bulunmuştum. Ama size de ayrıca teşekkür ediyorum, bu hakem rakamlarını gündeme getirdiğiniz için.”
 
“Burada Türk futbolu için konuşuyoruz. Yaşadıklarımızı konuşuyoruz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Sezon içerisinde çok uzun zaman var, sık sık görüşeceğiz. Size de her zamanki sabrınıza, sonuçta sizler de bu işin emektarlarısınız, ben zaman zaman medyayla ilgili olumsuz görüşlerimi söylerim, söylemeye de devam edeceğim ama siz sahadaki insanlar olarak da bizler kadar uğraş veren insanlarsınız. Onun için sizlere de ayrıca teşekkür ederim. Kolay gelsin.”

Anahtar Kelimeler:
FENERBAHÇEALİ KOÇ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner42

banner43