Cocu : Gerçekten karmaşık bir durumdayız

Phillip Cocu, Demir Grup Sivasspor maçının ardından yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu. Öncelikle karşılaşmayı değerlendiren Hollandalı çalıştırıcı, ardından takımın içinde bulunduğu durumla ilgili soruya yanıtladı.

Cocu : Gerçekten karmaşık bir durumdayız

Yakaladıkları fırsatları değerlendirmediklerini belirten Cocu, “Yine hayal kırıklığı ile ayrıldığımız bir akşamı daha geride bırakıyoruz. Çünkü bana göre iyi maç çıkardık.  İlk yarıda üretkenlik açısından zorluklar yaşadık ama rakibimiz de ilk yarıda hiçbir şey üretemedi.  Defansif anlamda iyi işler çıkardığımızı söyleyebilirim. Robinho gibi çok yetenekli bir oyuncuları olmasından dolayı, onunla ilgili bazı zorluklar yaşadığımız dakikalar oldu ama takım halinde onu da iyi bir şekilde durdurduk. İkinci yarıda çok daha iyi iş çıkardık.   Daha fazla pozisyon ürettik. Şu anda açıkça söylemek gerekirse takımımız gol üretmekte çok zorlanıyor. Bana göre puan kayıplarımızın temel sebebi de bu. Temel sebep saha içindeki davranışlar değil. Avrupa maçında da, Başakşehir karşısında da, bu maçta da takım halinde sahada doğru davranışları gösteriyoruz. Birlikte oynama açısından doğru adımları atıyoruz. Doğru yönde ilerlediğimizi görüyoruz.  Futbolda en temel mesele goldür. Golü atmamız gerekiyor.   Eğer bir gol atsak takımın özgüveni de artacak. Maç daha iyi noktaya gelecek. Belki daha iyi futbol ortaya koyacağız, daha rahatlayacağız. İkinci yarıda iyi çıkardık ama son dokunuşu yapamadık. Şu anda bizim için mücadele ettiğimiz temel konu bu” dedi.

9 haftada 9 puanda kalınmasının temel sebebi nedir? sorusuna da Hollandalı çalıştırıcı,  “Farklı tipte oyuncularımız var. Rakip oyuncularla kıyaslamamalıyız. Birçok sebep var. Sadece bir sebep olsaydı,  onu değiştirmek çok daha kolay olurdu. Gerçekten karmaşık bir durumdayız. Birçok değişim var.  Bazı konularda daha iyi noktadayız. Mesela pozisyon üretme anlamında bu akşam daha iyi noktadaydık. Ama her şeyden önce içinde olduğumuz durumdan kesinlikle mutlu olamayız. 9 puanımız var. Memnun olmak gibi hakkımız yok. Bu zor durumda da daha iyisini yapmalıydık. Transfer döneminin son anlarında takımdan ayrılan oyuncularımız oldu. Son haftada değişiklikler yaşadık. Kulüp içerisinde birçok değişiklik yaşanıyor. 2 hafta önce organizasyon anlamında da kulüp içerisinde birçok değişiklikleri yaşadık. Bu etkenlerde bu işin parçası. Bu durumda payı olan etkenler. Bunların hepsini bir kenara bırakıp en önemli işi yapmaya odaklanıyoruz her zaman. Maçımızı oynayıp iyi skorları alabilmek ama bu durumlar oyuncular üzerinde farklı baskılarda oluşturuyor. Alışık olmadığımız bir durumdayız. Normalde tepeye oynayan ve tepeye oynamaya alışık oyunculardan kurulu bir takımız. Bir değil, 2-3 iyi skor almaya ihtiyacımız var ki bu baskı üzerimizden kalksın. Bu kötü durumdan çıkabilelim. Her zaman önümüze bakmaya çalışıyoruz. Şu anda yapmamız gereken de bu. Bütün bunları bir kenara bırakıp önümüze bakmak zorundayız. Bazı konularda kendimizi geliştirdiğimizi görüyorum. Artık skorla desteklenmeli. Skorları değiştirebilirsek daha iyi noktaya geleceğiz. Birlikte mücadele etmeliyiz, birlikte işimize odaklanmalıyız. Bu takım için, kulüp için başarıya ulaşma açısından bu odaklanmayı doğru şekilde yapmalıyız” yanıtını verdi.

BASIN TOPLANTISI

Karşılaşmayı değerlendiren Teknik Direktörümüz Cocu, “Bu akşam aldığımız 1 puandan kesinlikle memnun olamayız. Maçın ilk yarısına baktığımızda şöyle bir değerlendirmede bulunabilirim: Maça çok iyi başladığımızı düşünüyorum. İlk 10-15 dakikalık bölümde inisiyatif alan taraftık, topla da sağlam bir görüntü sergilediğimizi düşünüyorum. Maçın ilk yarısının orta bölümünü değerlendirecek olursak; çok fazla yaratıcı olduğumuzu düşünmüyorum. Rakip de aynı şekilde, rakip de çok fazla bir şey üretemedi. İlk yarının son kısmında tekrar oyuna döndüğümüzü gördük, devre arasında içeri girdik. Devre arasında bazı küçük değişiklikler yaptık; daha fazla üretebilmek için, daha fazla üretken olabilmek için iki forvetimizi daha iyi kullanabilmek ve onlara daha fazla topu ulaştırabilmek için bazı küçük değişiklikler yaptık. Daha iyi pozisyonda onları topla buluşturmak istiyorduk. Bu anlamda da ikinci yarıda çok iyi iş yaptığımızı düşünüyorum. Roberto’nun ürettiği bazı pozisyonlar vardı ama golle sonuçlandırmadı. Takımın ihtiyacı olan özgüvenini yukarılara çekmek için o dakikalarda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey o golü atabilmekti. Maç sonunda çok aceleci bir hale büründük. Kazanmayı çok istiyorduk, kazanmak istiyorduk, illegal bahis sürekli gitmeye çalışıyorduk ama alan genişledi, sahanın boyu uzadı. O nedenle tam da istediğimizi yapabildiğimiz bir görüntüden uzaklaştık. İyi bir takım ruhu da gördüğümü söylemek istiyorum, özellikle maçın belli bölümlerinde. Bu anlamda çok büyük gelişmeler gördüm takım içerisinde. Ama bu oyunda esas mesele gol ve bizim de gole ihtiyacımız var. Şu anda gerçekten içerisinde bulunduğumuz durumdan çıkmanın tek yolu, maçlar kazanıp goller atmak. Goller atma konusunda da büyük zorluklar yaşadığımızı görebiliyoruz. Biz, maç kazanmadıkça bu durum değişmeyecek. Bizim bu durumdan çıkmamızın tek yolu, bu. 1 puan aldık, bu durumdan dolayı üzüntü yaşıyoruz. Son 3 maçta aslında kalemizde gol görmedik, bu anlamda pozitif bir görüntü var ama bir yandan da bizim kalitemiz daha fazla gol atması gereken bir seviyede. Bu kaliteyle daha fazla gol atmamız gerekiyor. Bu açıdan zorlandığımızı görüyorum” ifadelerini kullandı.

Soru: Şampiyonluk umuduyla lige başlayan ancak 9 haftada sadece 6 gol atabilen bir Fenerbahçe. Bunun sorumlusu olarak kimi görüyorsunuz? Aynı şekilde devam mı edeceksiniz, yoksa kadroda çok köklü değişiklik yapacak mısınız? 

Herkesin sorumluluğu olduğu belirten Hollandalı çalıştırıcı, “Bu işte herkes sorumludur, herkesin payı vardır.  Fenerbahçe’den bahsediyorsak hep biz diyoruz, biz ifadesini kullanıyoruz. O nedenle ben bu işten sorumluyum. Oyuncuların sorumluluğu var, yönetimin sorumluluğu var. Herkes bu işin parçası, herkes bu işte sorumluluk sahibi. Geçen defa basın toplantısında da söylemiştim. Sezon başında bazı hedefler koyarsınız ama sezon içerisinde birçok etkenden dolayı bazen o hedeflerde değişiklik yapmak zorunda kalırsınız. Bazı ayarlamalar yapmak durumunda kalırsınız. Şu anda biz şampiyonluk konuşabilecek durumda değiliz, kesinlikle. Ne kulüp, ne oyuncular ne de ben böyle bir durumda olmaya alışığım. Çok zor bir durumdayız. Kulübümüzün hiç alışık olamadığı durumdayız. Öncelikle bu durumdan çıkabilmenin yollarını arıyoruz. Herkese dağıtılması gereken bir sorumluluk.  Özgüvenimizi arttırabilecek durumun yollarını arıyoruz. Maç analizlerimizi yapıyoruz, son birkaç maçta bazı değişiklikler yaptığımızı siz de görebilirsiniz. Bazı konularda geliştiğimizi görüyoruz. Ceza sahasında daha fazla üretken olmak istiyoruz. O bölgeye daha fazla girmek istiyoruz. Daha fazla gol atabilmek istiyoruz. Bunun için bazı değişiklikler yapıyoruz. Özelikle son maçlarda disiplin ve pozisyon sadakati açısından daha iyi noktaya geldiğimizi görebiliyoruz ama maalesef bir yandan da diğer bazı etkenlerden dolayı bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Milli takımlardan dönen oyuncular oldu. Benzia’nın bir sakatlığı oldu. Bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Ki oyun tarzımız; o an sahadaki oyunculara göre de değişikenlik  gösteriyor. Örneğin Sivasspor da Robinho var. Çok yetenekli. Biz ama böyle bireysel değil, takım halinde bir şeyler yapmalıyız. 3 da maç üst üste kazanmalıyız. Bugüne dönersek kesinlikle galibiyeti hak ettik. 83. dakikada Alper’in verilmeyen penaltısı var. O verilse karşılaşma değişebilir. Bambaşka tarafa gidebilir. Şu anda hedefleri koyduğumuz yönde ilerleyemiyoruz" diye konuştu. 

Soru: Maçın sanırım 40. dakikasıydı. Başkan Ali Koç yukarı tribüne çıkarak, Comolli ile kısa bir görüşme yaptı. Devre arasında size bir mesaj iletildi mi? 

Phillip Cocu, bu soruya da şu yanıtı verdi:

“Hayır, bana bir mesaj gelmedi. Bazen insanların yüzünden okuyabilirsiniz, durumdan memnun mudur, değil midir diye? O anda ne konuştular bilmiyorum. Maçın genel gidişatı ile ilgili olabilir, içinde bulunduğumuz durumla ilgili olabilir. Bireysel olarak bir oyuncuyla ilgili bir şey söylemiş, olabilir.  Alışılmışın dışında bir gelişme olmadı. Ben işimi yapmakla yükümlüyüm. Daha çok çalışmamız gerekiyor, galibiyetler almamız gerekiyor."

Anahtar Kelimeler:
FENERBAHÇEPHİLLİP COCU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner42

banner43